Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Cetinkaya A$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
|
1. |
Kayacan Y. Penicillin-Induced Epileptiform Ecog Activity in Gerbils: Effects of Physical Exercise and a Diospyros Kaki Extract [Електронний ресурс] / Y. Kayacan, A. Bahadir, A. Cetinkaya, H. Orallar, S. Cakir, E. Beyazcicek, A. C. Onal, A. Yildirim // Нейрофизиология. - 2016. - Т. 48, № 5. - С. 406-414. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NFL_2016_48_5_9 Монгольських піщанок (28 самців) було розподілено на 4 групи - контрольну (C), піддану тренуванню на тредбані (Ex), групу з уведенням екстракту Diospyros kaki (східної хурми, група Dk) та групу з уведенням вказаного екстракту, комбінованим із тренуванням (Ex + Dk). Тварин відповідних груп тренували, примушуючи бігати 30 хв на день протягом 8 тижнів; екстракт Dk (20 мг/кг) уводився перорально 5 днів на тиждень протягом того самого періоду. Після періоду тренування та введення екстракту у щурів індукували модельну епілепсію за допомогою інієкції 500 МО пеніциліну G у ліву соматомоторну кору і відводили електрокортикограму (ЕКоГ) протягом 20 хв. У групах Ex та Ex + Dk середня частота виникнення комплексів пік/хвиля була вірогідно меншою, ніж у контролі, починаючи з 65-ї хв періоду спостереження; те саме відмічалося в групі Dk починаючи з 75-ї хв вказаного періоду (P << 0,01, P << 0,05 та P << 0,01 відповідно). Відмінності значень амплітуди ЕКоГ та латентного періоду до появи комплексів пік/хвиля в усіх групах звичайно не досягали рівня вірогідності (P >> 0,05), але на пізній ділянці періоду спостереження антисудомний вплив екстракту Dk був очевидним. Отже, тренування бігом та уведення екстракту хурми східної пригнічує індуковану пеніциліном епілептиформну активність, змінюючи частоту комплексів пік/хвиля та інтенсивність судомної активності, що спостерігається в ЕКоГ. Потрібні подальші дослідження для того, щоб визначити ефекти фізичної активності різної інтенсивності та форми та проаналізувати активні компоненти екстракту хурми.
| 2. |
Bahadir A. Gender Specificity of Genistein Treatment in Penicillin-Induced Epileptiform Activity in Rats [Електронний ресурс] / A. Bahadir, S. Demir, H. Orallar, E. Beyazcicek, A. Cetinkaya, S. Ankarali, H. Ankarali // Нейрофизиология. - 2016. - Т. 48, № 6. - С. 469-476. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/NFL_2016_48_6_7 Досліджено залежні від статі відмінності впливу геністеїну (ізофлавоноїдного фітоестрогена) за умов індукованої пеніциліном експериментальної моделі епілепсії у щурів. 28 дорослих щурів лінії Вістар (14 самиць і 14 самців) було розподілено на 4 групи - контрольних та лікованих геністеїном самців і самиць. Геністеїн (100 мкг/кг, внутрішньоочеревинно) або фізіологічний розчин уводився тваринам протягом 15 діб, після чого у них відводились електрокортикограма (ЕКоГ). Епілептиформна активність індукувалась ін'єкцією пеніциліну G калієвої солі (500 МО) в ліву соматомоторну кору. Суттєві міжгрупові відмінності було виявлено щодо латентного періоду початку епілептиформної активності (P = 0,013). Ця величина в контрольній групі самиць була суттєво більшою, ніж аналогічні значення в контрольній групі самців та групах самців і самиць, лікованих геністеїном (p = 0,002, 0,015 та 0,032 відповідно). Не було виявлено суттєвих відмінностей щодо частоти комплексів пік/хвиля та амплітуди епілептиформної активності у всіх 4 груп у межах інтервалу спостережень (P >> 0,05). Зроблено висновок, що геністеїн впливає на пеніцилініндуковану модель епілепсії як проконвульсант; відповідні ефекти демонструють значну гендерну специфіку, очевидно, залежну від гормонального фону в самців і самиць.
| 3. |
Cetinkaya A. Changes in cholesterol and free fatty acid content of Kars Gravyer Cheese (A Turkish dairy product produced by the traditional method) [Електронний ресурс] / A. Cetinkaya, F. Oz // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 3. - С. 409-420. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_3_6 Проведено дослідження змін співвідношення вільних жирних кислот (ЖК) і холестерину в сирі Карс Грейвер, виготовленому у традиційний спосіб, залежно від тривалості дозрівання, а також жирнокислотного складу та рівня холестерину залежно від тривалості дозрівання сиру. Вміст жиру у зразках сиру визначено методом Гербера. Для ідентифікації окремих ЖК і визначення вмісту холестерину використано хроматографію з пламенево-іонізаційним детектуванням (GC/FID). Встановлено, що вміст жиру у зразках сиру Карс Гравіер становить 27,0 - 38,50 %. Масова частка холестерину в зразках сиру коливається від 45,70 до 55,80 мг/100 г під час дозрівання протягом 90 днів. У зразках сиру Карса Грав'єра виявлено 16 насичених і ненасичених ЖК. Зазначено, що у зразках сиру Гравієра вміст летких ЖК (масляної та міристинової кислот) збільшується до 25-го дня та зменшується з 45-го дня до 90-го дня. Вміст вільних ЖК (пальмітинова та лінолева кислоти) загалом зменшуються до 25-го дня, а потім знову починає збільшуватися і зростає до кінця періоду дозрівання. Після 90 днів зберігання сиру Карса Грав'єра вміст пальмітинової, олеїнової, мірістичної та стеаринової кислот становить близько 74,29 % від загальної кількості вільних ЖК. У досліджуваних зразках основними насиченими ЖК є пальмітинова та стеаринова кислоти. Показано, що олеїнова кислота - домінуюча ненасичена ЖК. У зразках сиру вміст мононенасичених ЖК і поліненасичених ЖК становить 28,38 - 32,37 і 1,59 - 1,84 %, відповідно. Для зразка сиру Карса Гравіера індекс атерогенності становить 2,57 - 3,04. Зроблено висновок, що ЖК є попередниками ароматичних сполук, таких як вільні леткі ЖК із коротким і середнім ланцюгом, а також етилкетони, етери та тіоетери, що утворюються в сирі внаслідок перебігу різноманітних біохімічних процесів. Наявність значної кількості ЖК із короткими та середніми ланцюгами є причиною аромату сиру Гравіер.
|
|
|